Eğer bir Ar-Ge yapılacaksa insanı illet eden şey mikro denetleyicinin karttan sökülüp programladıktan sonra geri takmaktır. Özellikle robot projelerinde bu durum bir çok sıkıntıya neden olmaktadır. Özellikle çıkartmaya çalışırken bacakların kırılması ya da yıpranması, kullanılan soketin yıpranarak bazı pinlerin değmemesine neden olabilir. ICSP(In Circuits Serail Programming) ile çalışmak Ar-Ge projelerinde zorunluluk haline gelmiştir.
Microchip’in programlamak için hazırlamış olduğu PICKIT3 gibi programlayıcıları üzerinde entegreler için zif soket bulunmamaktadır. Peki bu işlem nasıl yapılıyor? Hangi pinler kullanılıyor?
ICSP için her pic’in PGC(RB6), PGD(RB7) ve MCLR pinleri kullanılarak yapılır. Program atılırken mikro denetleyicinin beslemesinin verilmesi gereklidir. (Şekil-1)
Türkiye’de yaygın olarak US-Burn programlayıcı kullanılmaktadır. Bende US-Burn göre anlatıcam. Bağlantılar yapıldığında US-Burn’ü ICSP moduna(Şekil-2) getirip pic’i tanıtıyoruz ve geri kalan her şey aynısı gibi. Hex kodu seçilip mikro denetleyiciye gönderilir.

Daha fazla bilgi için http://www.sprut.de/electronic/pic/icsp/icsp.htm
Not: resimler web’den alıntıdır.
İlk Yorumu Siz Yapın